By:

Renske Holwerda

Content Manager

Reading time: +/- 10 min

13 March 2025

Share this item:

Wat is een content compass en waarom moet ik die invullen voordat ik ga schrijven?

Ben je net ingestroomd in ons marketing- en salesprogramma? Dan krijg je al snel te maken met het content compass. Dit zijn vier vragen die je elke keer voordat je een artikel schrijft beantwoordt en die je helpen betere content te schrijven.

Misschien vraag je je af of een content compass wel werkt voor jou. Wellicht maak je al een outline voor je artikelen of schrijf je liever uit de losse pols. Wat voegt een content compass dan nog toe?

Als contentmanager bij Buzzlytics zag ook ik in het begin niet direct het nut in van het content compass. Tot ik het een serieuze kans gaf en er iets magisch gebeurde: mijn artikelen werden beter én het schrijven ging me gemakkelijker af. Het content compass bleek écht een nuttig hulpmiddel en sindsdien vul ik het in voor elk artikel dat ik ga schrijven.

Ook mijn collega Bastiaan heeft als contenttrainer veel ervaring met content compasses. Hij ziet dagelijks content compasses van contentmanagers voorbijkomen en weet precies welke fouten er vaak gemaakt worden. Ik heb zijn observaties en adviezen meegenomen in dit artikel.

In dit artikel leg ik uit wat een content compass precies is en waarom het zo belangrijk is om er eentje in te vullen voordat je begint met schrijven. Ik ga in op veelvoorkomende fouten bij het invullen en ik geef je praktische tips voor het gebruik. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je het content compass kunt gebruiken om betere artikelen te schrijven in minder tijd.

Toen ik het content compass een serieuze kans gaf, werden mijn artikelen beter en ging het schrijven me gemakkelijker af.

Waarom het belangrijk is om een content compass in te vullen

Een content compass invullen kost je misschien wat extra tijd voordat je kunt beginnen met schrijven. Maar die investering verdient zich dubbel en dwars terug. En wel om de onderstaande redenen.

Je voorkomt dat je voor de verkeerde doelgroep schrijft

Als contentmanager wil je natuurlijk dat je content gelezen wordt door de juiste doelgroep. Toch gaat dit regelmatig mis. Zo vertelde Bastiaan dat hij als student eens een artikel over zoekwoordenoptimalisatie schreef dat veel verkeer trok, maar niet van de juiste doelgroep. Zijn artikel werd voor gelezen door studenten, terwijl hij zich richtte op SEO-specialisten. Door vooraf goed na te denken over je doelgroep voorkom je dit soort missers.

Je weet zeker dat je op één lijn zit met de expert

Als contentmanager schrijf je vaak namens een expert. Het content compass helpt je om vooraf helder te krijgen wat de expert precies wil overbrengen. Zonder deze afstemming loop je het risico dat je een heel artikel schrijft dat niet aansluit bij wat de expert voor ogen had. Dit is mij ook overkomen toen ik net bij Buzzlytics werkte en nog niet bekend was met het content compass. Ik had een artikel in mijn hoofd, maar degene die ik interviewde had een heel ander artikel in z’n hoofd. Het gevolg? Het schrijven ging moeizaam en het artikel was het uiteindelijk ‘net niet’. Sinds ik content compasses maak is deze situatie niet meer voorgekomen.

Het content compass zorgt ervoor dat jij en de expert namens wie je schrijft op één lijn zitten.

Je houdt focus in je artikel

Door vooraf na te denken over je doelgroep en hun specifieke vragen, voorkom je dat je artikel alle kanten op gaat. Het content compass zorgt ervoor dat je gefocust blijft op wat je lezer echt wil weten. Dit voorkomt dat je artikel te breed wordt of juist te specifiek voor de fase in de buyer’s journey waarin je lezer zit.

Je kunt ongehinderd schrijven

Schrijven en nadenken over wat je wilt schrijven zijn twee verschillende denkprocessen. Als je deze door elkaar laat lopen, loop je vast. Het content compass helpt je om eerst het denkwerk te doen, zodat je daarna ongestoord kunt schrijven.

Je voorkomt writer’s block

Writer’s block ontstaat vaak doordat je tijdens het schrijven nog moet nadenken over wat je precies wilt vertellen. Met een ingevuld content compass heb je een duidelijk plan, waardoor je minder snel vastloopt.

Het Wie-gedeelte is het belangrijkste onderdeel van het content compass.

De 4 onderdelen van het content compass

Het Wie-gedeelte: wie stelt de vraag en waarom?

Dit is het belangrijkste onderdeel van het content compass. Hier beschrijf je niet alleen de basisinformatie over je doelgroep, zoals functie en rol, maar vooral ook waarom deze persoon op dit moment met deze vraag zit. Staat hij onder druk? Wat zijn zijn zorgen? In welke fase van de klantreis zit hij?

Om een voorbeeld te geven: wij krijgen van potentiële klanten soms de vraag wat HubSpot kost. Deze klanten willen niet gewoon weten wat de kosten zijn van HubSpot (deze informatie staat ook op de website van HubSpot zelf), maar vooral of HubSpot niet te duur is voor hen en welk pakket van HubSpot ze nodig hebben voor ons marketing- en salesprogramma.

Dus in plaats van een generiek artikel over de kosten van HubSpot te schrijven, hebben we een artikel geschreven dat specifiek op deze vragen ingaat. Dit konden we alleen maar doen, omdat we door onze gesprekken met klanten weten in welke context ze deze vraag stellen.

Door goed over dit soort dingen na te denken, kun je je content perfect afstemmen op de behoeften van je lezer.

Het Wat-gedeelte: wat wil deze persoon precies weten?

Bij dit onderdeel schrijf je op welke vragen je lezer heeft, in zijn eigen woorden. Sluit je ogen en stel je voor dat deze persoon tegenover je zit. Welke vragen zou hij stellen? Welke bezwaren zou hij hebben? Schrijf hier alles op wat in je opkomt. Door je te verplaatsen in je lezer, kom je tot de kern van wat hij wil weten.

Het Waarom ik-gedeelte: waarom ben jij de expert?

Hier laat je zien waarom jij (of de expert namens wie je schrijft) de aangewezen persoon bent om deze vraag te beantwoorden. Belangrijk is dat je niet alleen je algemene expertise beschrijft, maar vooral waarom je expert bent op dit specifieke onderwerp. Gebruik concrete voorbeelden en anekdotes om dit te onderbouwen.

In ons artikel Kan elke senior contentmanager een TAYA-contentmanager worden? deelt Lucas zijn eigen ervaring met het samenwerken met een ervaren contentmanager die in eerste instantie in de weerstand zat:

Het Hoe-gedeelte: hoe ga je concreet helpen?

Dit laatste onderdeel is een beknopte weergave van hoe je de lezer gaat helpen. Het is geen gedetailleerde outline, maar een globaal overzicht van de belangrijkste punten die je wilt behandelen. Zorg dat deze punten logisch voortvloeien uit de vragen die je bij het Wat-gedeelte hebt genoteerd.

Veelvoorkomende fouten bij het invullen van het content compass

Bastiaan ziet als contenttrainer dat veel contentmanagers dezelfde fouten maken bij het invullen van een content compass. Hieronder deel ik ze, zodat jij ze gemakkelijker kunt vermijden.

Fouten bij het Wie-gedeelte

De meest voorkomende fout volgens Bastiaan is dat er meerdere doelgroepen worden beschreven die niet dezelfde problemen en zorgen hebben. Ook wordt vaak niet gespecificeerd in welke fase van het aankoopproces de lezer zit. Dit is belangrijk omdat iemand die aan het begin van het aankoopproces staat andere vragen heeft dan iemand die bijna klaar is om een beslissing te nemen.

Iemand die aan het begin van het aankoopproces staat heeft andere vragen dan iemand die bijna klaar is om een beslissing te nemen.

Fouten bij het Wat-gedeelte

Hier ziet Bastiaan vaak dat er te veel vragen tegelijk worden behandeld. Dit duidt er volgens Bastiaan op dat de contentmanager nog niet helemaal helder heeft voor wie hij precies schrijft. Ook hier wordt bij het formuleren van de vragen regelmatig te weinig rekening gehouden met de fase van het aankoopproces waarin de lezer zit.

Fouten bij het Waarom ik-gedeelte

Een veelvoorkomende fout in het Waarom ik-gedeelte is volgens Bastiaan dat dezelfde tekst bij meerdere artikelen wordt gebruikt. Het gaat er niet om dat je in algemene zin een expert bent, maar waarom je specifiek over expertise beschikt met betrekking tot dit onderwerp. Bovendien moet dit gedeelte vanuit het perspectief van de expert geschreven worden, niet vanuit het perspectief van het bedrijf. Ook worden er vaak te weinig concrete voorbeelden gegeven die deze expertise onderbouwen.

Fouten bij het Hoe-gedeelte

Bij het Hoe-gedeelte, ten slotte, wordt volgens Bastiaan vaak de belofte van het artikel vergeten of wordt er juist een te gedetailleerde outline gemaakt. Het Hoe-gedeelte moet een beknopte weergave zijn van hoe je de lezer gaat helpen, niet een volledig uitgewerkte artikelstructuur.

Een content compass is een hulpmiddel, geen extra taak om af te vinken.

Tips voor het gebruik van een content compass

Het content compass is een hulpmiddel dat je werk makkelijker moet maken, geen extra taak die je afvinkt omdat het moet. Deze tips helpen je om het effectief te gebruiken.

Zie het als een hulpmiddel, niet als een taak die je moet afvinken

Sommige contentmanagers maken een heel uitgebreide tabel met verschillende doelgroepen en details. Hierdoor wordt het invullen van het content compass bijna een grotere klus dan het schrijven van het artikel zelf. Dat is niet de bedoeling, het moet je juist helpen om sneller en gerichter te schrijven.

Vul het content compass zelf in

Als contentmanager ben jij degene die het content compass invult, ook als je namens een expert schrijft. Juist omdat je wat verder van de materie afstaat, kun je je beter verplaatsen in de vragen van je doelgroep. Stem het ingevulde content compass wel altijd af met de expert namens wie je schrijft, om te voorkomen dat jullie allebei een ander artikel in jullie hoofd hebben.

Gebruik het content compass voor je interview

Het content compass is een goede basis voor je interview met de expert. Door het vooraf te delen, weten jullie allebei precies waar het artikel over moet gaan. Ook tijdens het interview kun je het gebruiken om focus te houden en de juiste vragen te stellen.

Voorkom dat het een los taakje wordt

In het begin kost het invullen van een content compass wat meer tijd. Maar naarmate je er meer ervaring mee krijgt, gaat het steeds sneller. Ik deed een halfuur over mijn eerste content compass, inmiddels doe ik er maximaal 10 minuten over. Zie het als een investering in de kwaliteit van je content, niet als een verplicht nummer.

Door vooraf goed na te denken over je doelgroep en hun specifieke vragen, voorkom je dat je later vast komt te zitten of je artikel moet herschrijven.

Het content compass is je nieuwe beste vriend

Met een content compass hoeft het schrijven van goede content niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Het voelt misschien als extra werk om het content compass in te vullen, maar het helpt je juist om sneller en gerichter te schrijven. Door vooraf goed na te denken over je doelgroep en hun specifieke vragen, voorkom je dat je later vast komt te zitten of je artikel moet herschrijven.

Bij Buzzlytics zien we dagelijks hoe het content compass contentmanagers helpt om betere artikelen te schrijven. We hebben al veel bedrijven geholpen met de implementatie van They Ask, You Answer en keer op keer blijkt het content compass een onmisbaar hulpmiddel om kwalitatief hoogwaardige content te schrijven.

Of je nu een ervaren contentmanager bent of net begint: het content compass kan ook jouw nieuwe beste vriend worden. Begin klein, neem de tijd om het onder de knie te krijgen en gebruik het als het hulpmiddel dat het is, niet als een extra taak die je moet afvinken.

Wil je meer leren over hoe je goede content schrijft volgens de They Ask, You Answer-filosofie? Lees dan ook deze artikelen: